"Óda a fényhez ... "

 

2009. május 22. - Újkerti Könyvtár

„Óda a fényhez”… irodalmi délután  

2009. május 22-én, a debreceni Újkerti Könyvtár rendhagyó irodalmi délutánt rendezett az „Óda a fényhez” látássérült szerzők antológiája tiszteletére, melyet Burai István grafikusművész tapintható kiállításának megnyitójával kötöttek össze.

Szokatlan, de mégis érthető a két műfaj időbeni megjelenése, hiszen Burai István olyan művész, aki képi látásmódját, szemléletét, életfelfogását, gondolatait próbálta tapintható módon is illusztrálni a látássérült embereknek, ugyan úgy, mint a látóknak. Színes formavilágában jól tükröződnek az emberi érzelmek, a természetszeretet, a mesés elemek (madarak, sárkányok stb.) megjelenítése. A kiállítás címe a sérültek világa egészséges szemmel ”. Nem lehet véletlen ez a címválasztás, hiszen az Újkerti Könyvtár Esélyegyenlőségi Hetek programsorozatának egyik része ez a kiállítás. Nem csak sík írásban, de Braille-ben is olvashatóak a képek címei. Szilágyi Ildikó a könyvtár vezetője és munkatársai azt is megoldották, hogy akadálymentesen lehessen ezeket, az alkotásokat megközelíteni, így a polcok oldalaira helyezték el a képeket. A megnyitóban Dr. Szabó Miklós a Fehér Bot Alapítvány elnöke is hangsúlyozta, hogy „milyen jó is az, ha egy művészember nyitott szemmel és szívvel járva a világban, kész felvállalni olyan témát munkáiban, ami a fogyatékossággal élő emberekről szól. Mind ezt úgy, ahogy egy látó ember, ráadásul festőművész ember látja, és ami még ennél is fontosabb, olyan eljárást, technikát alkalmaz a festészet és grafika terén, ami igazán „kézzel” fogható, -tapintható”. Az elnök úr Braille emlék plakettet adományozott Burai Istvánnak művészeti élményekhez való juttatásért a látássérült emberek számára, és Szilágyi Ildikónak a több éves együttműködés alkalmából, hiszen a debreceni Újkerti Könyvtár évek óta otthont ad a látássérültek kulturális eseményeinek. A kiállítás megnyitóját színesítette Rózsa Dezső: Ha már a szemednek nincs fénye… című versének előadása Mohai Gábor előadóművész által és Deme János sorstársunk furulyajátéka.

A kiállítás megtekintése után Palásti Tibor harmonikaszóval invitálta a hallgatóságot az irodalmi délutánra. Szilágyi Ildikó a könyvtár vezetője bevezetőjében röviden ismertette az „Óda a fényhez” antológia születésének körülményeit. Örömmel köszöntötte körünkben a három alkotót ( Dr. Baranyiné Miks Máriát Szolnokról, Lak Istvánt Budapestről és Rózsa Dezsőt Debrecenből), akik ezt a kötetet létrehozták. Hosszas gyűjtőmunkájuk során 47 látássérült író és költő irodalmi műveit találták meg, majd egy szakértő segítségével ( Körmendi Lajos ) az alkotások legjavát kötetbe rendezték 1992-ben. Ezekből, az alkotásokból szemezgetett a könyvtár vezetője és hívott meg látássérült előadókat (Ézsiás Lászlót, Szondi Anikót, Lakó Sándort, Geriné Jóna Ilonát, Palásti Tibort) illetve látó neves előadóművészeket (Szántó Valériát, Mohai Gábort, Régi Erzsébetet), hogy tolmácsolják a nézők és a hallgatók számára ezeket, az irodalmi gyöngyszemeket. Az irodalmi műsor előtt Szilágyi Ildikó megemlékezett a 200 éve született Louis Braille-ről, a vakírás szülőatyjáról, akinek találmánya mérföldkövet jelentett a látássérült emberek életében, kinek emlékére 2009-et Braille évnek nyilvánították. Az Ő nagysága előtt tisztelegve hangzott el először Ézsiás László saját verse.

A közel másfél órás irodalmi délután Palásti Tibor harmonikamuzsikájával fűszerezve olyan hatást gyakorolt az itt lévőkre, hogy a befejezést követő beszélgetésekből kiderült, hogy az elhangzott költemények, novellák, mély benyomásokat keltve, üdítő kikapcsolódást nyújtottak mindannyiunknak. Nagy öröm volt hallani azt is, hogy az „ Óda a fényhez” antológiát megjelenését követően több helyszínen, országhatáron innen és túl nagy sikerrel mutatták be és mutatják be a jövőben is. Burai István kiállítása is el fog jutni minden olyan helyre, ahol alapítványunknak érdekeltsége van. Ezeken, a helyeken egy, két hétig lesznek megtekinthetők és tapinthatók a képek. Októberben a központi Fehérbot Nemzetközi Napja alkalmából rendezett hajdúdorogi rendezvényünkön kerülnek ismét kiállításra, ahol lehetőség lesz a megvásárlásukra.

Pappné Karcagi Márta / művelődésszervező - Fehér Bot Alapítvány

FOTÓK >>>

Diavetítés >>>

Esélyegyenlőség 2009. >>>