Síró Béla: Debrecen megpróbáltatásai

Robert Townson angol utazó a nyugat-európai viszonyok ismeretében 1793-ban nagyon elcsodálkozott, amikor egy várost talált ott, ahol ma Debrecen belvárosa fekszik. „Micsoda körülménynek köszöni létét Debrecen, azt nem tudom, de azt sem fejthetem meg,  mi bírhatott rá 30000 embert, hogy olyan vidéket válasszon ki magának lakhelyül, hol se forrás, se folyó, se tüzelő, se építőanyag nincs."

A szerző rövid történeti áttekintésben bemutatja a város kialakulását, évszázadokon átívelő történetét, a fennmaradásért való küzdelmes életét.
A könyv fő fejezeteiben foglalkozik a várost ért elemi csapásokkal, a sorozatosan pusztító tűzvészekkel, a pestis és kolerajárványokkal. Bemutatja, hogyan tudta túlélni a város a török sarcolásokat, a 15 éves háborút és a Bocskai felkelést, a Rákóczi- szabadságharc alatti többszöri kilakoltatást, az 1919 román megszállást. Iszonyú tragédiát jelentett a városnak az 1944. június 2. és szeptember 1-i bombázás, ami hatalmas személyi és anyagi károkat okozott a városnak.
Utolsó fejezetében szemléletes grafikák és eredeti fotók szemléltetik a város küzdelmes életét.