Curriculum vitae

 

Gál Tamás

fazekas, kézműves szakoktató

Cím: 4034 Debrecen, Szárazi F. u. 33.

Tel.: 06-30/430-9675

E-mail: tomkeramia@freemail.hu

1992-ben érettségiztem a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában, azután a Debreceni Kézműves Szakiskolában kezdtem el ismerkedni a fazekas szakma rejtelmeivel. Szakmai tanulmányaim első évében a Nagybányáról jött Bagossy Sándor népi iparművész, míg másodévben a mezőtúri Fazekas szövetkezetben alkotó Tóth Géza népi iparművész tanításait követtem. Rajtuk kívül mesteremnek tekintem még a kőrösrévi Hasas Pétert, illetve a Debrecenben dolgozó Lugossy Györgyöt is.

1996 elején saját fazekas műhelyt alakítottam ki a házunk pincéjében, számomra ez jelenti a békés alkotás szigetét. Elsősorban mázas használati edényeket (bögre, mécses, fűszer-, szalvéta-, gyertya-, fakanáltartó, butella, boroskancsó, káposztásfazék, korsó…) készítek vásárokba. Egyedi megrendelésre díszesebb készleteket, áttört tányérokat, tükörkereteket, faliórákat is készítek. Kedvelem a karcolt és a rátétes díszítést, illetve a színes fazekas mázak összefröcskölésével létrejövő pompázatos színkavalkádokat.

1995-ben ismerkedtem meg a Boróka Egyesülettel, melynek lelkes tagjai bevezettek a gyermek játszóházak, táborok csodálatos közegébe, azóta számtalan sikeres gyermekrendezvényt bonyolítottunk le az egyesület tagjaival közösen. A Dózsa György Általános Iskolában 2 évig vezettem szakkört alsó tagozatos gyerekeknek. 2000-ben szereztem meg a békéscsabai Kézműves Szakiskolában a népi kismesterségek oktatója, fazekas szakoktató bizonyítványt. Dolgoztam a Fazekas Mihály Általános Iskolában, mint rajz-kézműves szakoktató.

A Bihari Népművészeti Egyesületnek 10 éve vagyok tagja, ahol a kézműves alkotókkal rendszeresen szervezünk vásárokat, kiállításokat, zsűrizéseket, konferenciákat és táborokat.

Jelenleg a Kenézy Kórház Nappali Kórház részlegében dolgozom, mint fazekas szakoktató, illetve az Újkerti Közösségi Házban tartok gyerekeknek és felnőtteknek fazekas szakkört.

Távlati célom a magyar fazekas hagyományok értő művelése és továbbadása a felnövekvő generációknak.

 

Debrecen, 2008.