Könyvtár :

 

 

 




 

 Idegen nyelvi és informatikai képzések
95-98%-os támogatással,
szinte bárkinek !






A projekt rövid bemutatása

A TÁMOP 2.1.2. projekt alapvető célja a felnőtt lakosság gazdasági versenyképességének növelése, valamint munkaerőpiaci, elhelyezkedési esélyeinek növelése.
A munkaerőpiacra jutni korszerű ismeretek birtokában lehet, és azok fejlesztése segít abban, hogy meg is lehessen tartani a munkahelyeket. Ehhez korunk megköveteli, hogy digitális ismeretekkel és idegen nyelvi tudással is rendelkezzenek a munkavállalók. A projekt ennek érdekében célul tűzi ki a digitális ismeretekkel és nyelvi kompetenciákkal rendelkező lakosság számának növelését.

A támogatásról

A képzésben részt vevő személyek esetében a támogatás mértéke a képzési díj 95-98% a lakóhelytől  függően.  Az a személy, aki megfelel a részvételi feltételeknek, a teljes regisztrációt követően a projekt időtartama alatt maximálisan bruttó 90.000 Ft (azaz kilencvenezer forint) képzési támogatás felhasználására válik jogosulttá. Természetesen ezt a lehetőséget akkor lehet teljes mértékben kihasználni, ha van még elegendő pénz a projekt költségvetésében.
A projekt időtartama alatt egy személy maximum 90.000 Ft támogatásban részesülhet és a meghirdetett képzés díjának minimum 2%-át önrészként fizeti be, amennyiben hátrányos helyzetű településen él. A részvételi feltételeknek megfelelő minden más személy minimum 5% önrészt fizet. A befizetett önrész mértéke nem lehet nagyobb a kötelező 2 illetve 5%-nál.

A képzésekről

A TÁMOP 2.1.2. projekt keretében élő idegen nyelvi és informatikai képzéseken lehet részt venni, melyeket a projektbe befogadott akkreditált képző intézmények hirdetnek meg.

Az idegen nyelvi képzések szintjeinek elnevezése megegyezik a Közös Európai Referenciakeret (KER) elnevezéseivel: A1, A2, B1, B2. Az Európa-szerte használatos referenciakeret bemutatja, milyen tudást kell elsajátítaniuk az idegen nyelvet tanulóknak és milyen készségeket kell fejleszteniük. Létezik még C1 és C2-es szint, de azok megszerzését ez a projekt nem támogatja.


Az informatikai képzések esetében a projekt azokat a programokat veszi fel a képzési listára, a melyek megfelelnek „Az Európai Parlament és a Tanács ajánlása az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról" (2006/962/EK) című dokumentum mellékletében foglalt céloknak.
Az IKT 0-1 képzést azoknak hirdetjük meg 20-30 órában, akik most kezdenek ismerkedni az informatika és a számítógép világával. A többi informatikai képzés keretében alap és középfokú felhasználói ismereteket lehet szerezni.

eTanácsadók feladatai


Mentori segítséget kap minden magánszemély, aki a TÁMOP 2.1.2. projekt keretében informatikai és idegen nyelvi tudását szeretné megalapozni vagy bővíteni.
Az eTanácsadók kiemelkedően fontos feladata a mentorálási tevékenység, mely a képzésben résztvevő állampolgárokat a programban való részvétel teljes időtartama alatt végigkíséri, a jelentkezéstől (regisztrációtól) egészen a képzés befejezéséig.

A mentorálás célja a képzésben részt vevők (mentoráltak) lemorzsolódásának megakadályozása. Minden eTanácsadó mentorrá, minden a képzésben résztvevő személy pedig mentorálttá válik.

A mentorálási tevékenység több típusú és eltérő intenzitású lehet. Előfordulhat, hogy az alacsony típusú mentorálás is elegendő, mely kizárólag az online felületre korlátozódik, e-mailben történő kapcsolattartást jelent. Amennyiben viszont az eTanácsadó úgy ítéli meg, hogy magas szintű mentorálásra van szükség, akkor az elektronikus kapcsolattartás mellett
telefonon, és személyesen is konzultál a mentorálttal.


A programról érdeklődni, arra jelentkezni a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti Fiókkönyvtárában üzemelő eMagyarország Ponton is lehet személyesen (4032 Debrecen, Jerikó u. 17-21.), telefonon (52/535-550; 52/535-551) vagy emailben (gszdalma@gmail.com) GOMBÁRNÉ SZIGETI DALMA eTanácsadónál.


Bővebb tájékoztató a http://www.tudasodajovod.hu/ honlapon.